Vegan burger με μπιφτέκι παντζαριού

Vegan burger με μπιφτέκι παντζαριού

Vegan Burger με μπιφτέκι παντζαριού

To vegan burger με μπιφτέκι παντζαριού, το πρωτοδοκίμασα στην Βουδαπέστη, τον Μάιο του 2018. Το όνομα του μαγαζιού ήταν Vegan Steet Food Garden. Ήταν μια καντίνα σε ένα όμορφο κήπο που παρασκεύαζε μόνο vegan εδέσματα. Αν και μίλησα με τον chef του μαγαζιού, για τα μυστικά της παρασκευής του, εδώ στο blog, σας το παρουσιάζω σε μια δική μου εκδοχή. Ελπίζω να σας αρέσει!!

Vegan Burger με μπιφτέκι παντζαριού (το δεξί burger) – Vegan Street Food Garden  (Βουδαπέστη)

 

Εγώ στην Βουδαπέστη μετά την κατανάλωση του Vegan Burger με μπιφτέκι παντζαριού

Σχετικά με την διατροφική αξία του burger, το παντζάρι, αποτελεί μια εξαιρετική πηγή, βιταμινών και ανόργανων στοιχείων, όπως φυλλικό οξύ και κάλλιο. Ταυτόχρονα είναι ο ιδανικός τρόπος να συνδυάσετε εκλεπτυσμένη γεύση με χαμηλές θερμίδες (44 θερμίδες/100 γρ.). Το χαρακτηριστικό χρώμα του παντζαριού οφείλεται στις βεταλαΐνες, οι οποίες είναι υδατοδιαλυτές χρωστικές. Στην συγκεκριμένη συνταγή, το πλιγούρι, η βρώμη, το ρεβιθάλευρο και τα μυρωδικά, το «απογειώνουν» σε διατροφική αξία. Αν παρατηρήσετε στον παρακάτω πίνακα της διατροφικής ανάλυσης, 1 μπιφτέκι παντζαριού προσδίδει μόλις 99 θερμίδες και ελάχιστα λιπαρά.

Διατροφική Ανάλυση ανά τεμάχιο (μπιφτέκι)

Η διατροφική ανάλυση της συνταγής, πραγματοποιήθηκε με το διαιτολογικό λογισμικό evexis

Υλικά για Vegan Burger με μπιφτέκι παντζαριού (8 τεμαχίων των 110γρ.)

Στο αντικολλητικό τηγάνι:

  • Παντζάρια (1400γρ.)
  • Σκόρδο (1 σκελίδα-ψιλοκομμένο)
  • Κρεμμύδι (1 μέτριο τμχ.-ψιλοκομμένο)
  • Μαντζουράνα (1/2 κ.γλ.)
  • Κόλιανδρο (1/2 κ.γλ.)
  • Θυμάρι (1/2 κ.γλ.)

Κατά το ζύμωμα:

  • Μαϊντανός φρέσκος ή κατεψυγμένος (3 κ.σ)
  • Δυόσμος  ή κατεψυγμένος (3 κ.σ)
  • Αλάτι (1 κ.γλ.)
  • Eλαιόλαδο (2 κ.σ.)
  • Πλιγούρι (2 κ.σ.)
  • Βρώμη (2 κ.σ.)
  • Ελαιόλαδο (1.5 κ.σ.)
  • Κανέλα (1/3 κ.γλ.)
  • Ξύδι η λεμόνι (1 κ.γλ.)
  • Ρεβιθαλευρο (2 κ.σ.)

Για την παρασκευή Burger:

  • Ψωμάκι τύπου burger
  • Μαρούλι (1 φύλλο)
  • Ντομάτα (1 φέτα)
  • Κρεμμύδι (μία φέτα)
  • Κέτσαπ (1 κ.γλ.)
  • Μουστάρδα (1 κ.γλ.)

Περιγραφή:

– Περνάμε στον τρίφτη τα παντζάρια (photo 1). Έπειτα τα στραγγίζουμε με την χούφτα να φύγουν τα πολλά υγρά.

– Εισάγουμε το μίγμα (τα υλικά που περιέχονται παραπάνω «στο αντικολλητικό τηγάνι») σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν τα παντζάρια, για περίπου 10 λεπτά (photo 4).

– Κατεβάζουμε από την φωτιά και τοποθετούμε σε ένα μπολ το μείγμα (photo 5). Το ανακατεύουμε, μαζί με τα υπόλοιπα υλικά (αυτά που αναφέρονται παραπάνω «κατά το ζύμωμα»), μέχρι να αναμειχθούν καλά. Το ζουμί που έχουν τα παντζάρια θα απορροφηθεί από το πλιγούρι και την βρώμη.

– Σκεπάζουμε και βάζουμε το μπολ σε ψυγείο μέχρι να κρυώσει το μείγμα.

– Πλάθουμε τα μπιφτέκια αρκετά μεγάλα και χοντρά (photo 6). Στην συγκεκριμένη συνταγή προκύπτουν 8 τεμάχια των 110γρ.

– Αφού τα πλάσουμε, τα εισάγουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί.

– Ψήνουμε σε προ θερμασμένο φούρνο 180 βαθμούς στον αέρα για 30 λεπτά (photo 7).

– Κόβουμε ένα ψωμάκι για burger στην μέση βάζουμε το μαρούλι, ντομάτα, το μπιφτέκι ζεστό και κρεμμύδι (αν θέλουμε προσθέτουμε κέτσαπ ή μουστάρδα) (αρχική photo)

Photo 1: Έτοιμα για καθάρισμα

 

Photo 2: Βουρ για τον τρίφτη

 

Photo 3: Περασμένα από τον τρίφτη

 

Photo 4: Τσιτσιρίζονται στο τηγάνι

 

Vegan Burger με μπιφτέκι παντζαριού - τελικό μίγμα
Photo 5: Στο ζύμωμα

 

Vegan Burger με μπιφτέκι παντζαριού - πριν το ψήσιμο
Photo 6: Λίγο πριν τον φούρνο

 

Vegan Burger με μπιφτέκι παντζαριού - ψημένα μπιφτέκια
Photo 7: Φουρνιστά

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*