Πατατοκεφτέδες με ρεβιθάλευρο

Πατατοκεφτέδες με ρεβιθαλευρο

Πατατοκεφτέδες με ρεβιθάλευρο

Πάρα πολλές φορές που έχω επιθυμήσει πατατοκεφτέδες κάτι έλειπε! Η συνταγή της γιαγιάς μου, περιείχε τυρί και πολύ τηγάνισμα. Όμως τώρα με την κόρη μου, επιθυμούσα  μια αντίστοιχη παρασκευή  που να μπορεί να φάει και εκείνη. Έτσι λοιπόν ετοίμασα τους πατατοκεφτέδες με ρεβιθάλευρο. Ένα πιάτο με πατάτα, μπόλικα μυρωδικά, αλεύρι από ρεβίθι και κινόα. Μαγειρεμένα στον φούρνο όμως.

Οι πατάτες είναι πολύ αγαπημένο φαγητό αλλά και παρεξηγημένο ταυτόχρονα. Καταρχήν, αποτελεί ένα αμυλώδες λαχανικό με μεγάλη θρεπτική αξία. Το συγκεκριμένο λαχανικό αποτελείται από 78-80% νερό, 18-20% άμυλο, 1,5-2% πρωτεΐνες και 1% βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Βασικό συστατικό της πατάτας, αποτελούν οι υδατάνθρακες, με την μορφή του αμύλου.  Οι υδατάνθρακες παρέχουν ενέργεια στον οργανισμό για τις σωματικές δραστηριότητες του και βοηθούν στη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος σε φυσιολογικά επίπεδα.

Επιπλέον, η πατάτα επειδή είναι ελεύθερη γλουτένης, αποτελεί ένα ενδεδειγμένο τρόφιμο για όσους πάσχουν από κοιλιοκάκη, μία αυτοάνοση φλεγμονώδη νόσο του εντέρου.

Επίσης, η πατάτα περιέχει περισσότερο κάλλιο από οποιοδήποτε φρέσκο λαχανικό ή φρούτο. Το κάλιο αποτελεί ένα ανόργανο στοιχείο που βοηθάει στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου, των μυών καθώς και σε πολλά ακόμη συστήματα του οργανισμού.

Διατροφική Ανάλυση ανά τεμάχιο

Η διατροφική ανάλυση της συνταγής, πραγματοποιήθηκε με το διαιτολογικό λογισμικό evexis

Υλικά για 10 τεμάχια των 80 γραμμαρίων

  • Πατάτες βρασμένες (900γρ.)
  • Κινόα ωμή (50γρ.)
  • Ρεβιθαλευρο (70γρ.)
  • Ελαιόλαδο (20γρ.)
  • Μαϊντανός (7 κ.σ.)
  • Άνηθος (2 κ.σ.)
  • Καλομποκαλευρο (2 κ.σ.)
  • Κρεμμύδι (1/2 τεμάχιο)
  • Αλάτι (1 κ.γλ.)

Περιγραφή

– Ξεπλένουμε την κινόα με αρκετό νερό.

– Έπειτα την αφήνουμε σε βραστό νερό για 20 λεπτά.

– Στην συνέχεια, την ξεπλένουμε, λιώνουμε  τις πατάτες με το πιρούνι και αναμειγνύουμε όλα τα υλικά (Photo 1-2).

– Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα.

– Πλάθουμε τους κεφτέδες και τους τοποθετούμε σε λαδόκολλα μέσα σε ένα ταψί.

– Τους  ψήνουμε στον φούρνο για 30 λεπτά και είναι έτοιμα (Photo 3-4)

πατατοκεφτέδες με ρεβιθάλευρο - μίγμα συστατικών
Photo 1: Ανακατεύοντας σχεδόν όλα τα υλικά
Photo 2: Όλα τα υλικά με τον μαϊντανό, τον άνηθο και την κινόα
πατατοκεφτέδες με ρεβιθάλευρο - στον φούρνο προς ψήσιμο
Photo 3: Μόλις βγήκαν από τον φούρνο
Photo 4: Έτοιμοι οι πατατοκεφτέδες…

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*