Φασόλια γίγαντες

Φασόλια γίγαντες

Φασόλια γίγαντες

Αν και η συνηθισμένη ονομασία τους είναι φασόλια γίγαντες, στο Πήλιο, από όπου κατάγομαι, τα ονομάζουμε φασόλες.  Αποτελούν ένα ιδιαίτερα νόστιμο φαγητό με πολλά θρεπτικά συστατικά και αναμνήσεις για εμένα.

Όπως όλα τα όσπρια, τα φασόλια γίγαντες περιέχουν αρκετή πρωτεΐνη, βιταμίνες (θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, βιταμίνη Β6 και φυλλικό οξύ), φυτικές ίνες, όσον επί των πλείστων διαλυτές,  αντιοξειδωτικά καθώς και μεταλλικά στοιχεία.  Τα πιο διαδομένα είναι οι Γίγαντες Πρεσπών που είναι ελληνική ποικιλία και καλλιεργούνται στις παραλίμνιες περιοχές της μεγάλης και μικρής Πρέσπας εδώ και τουλάχιστον 100 χρόνια. Ήταν χαρακτηρισμένα ως Π.Ο.Π. από το 1994 ως το 2009 ενώ από το 2009 θεωρούνται προϊόντα Π.Γ.Ε. (Προστατευόμενης Γεωργικής Ένδειξης).

Εαν δούμε προσεκτικά την διατροφική ανάλυση του πιάτου, 1 μερίδα από φασόλια γίγαντες φούρνου προσδίδουν 413Kcal και περιέχουν 18,5γρ. φυτικής πρωτεΐνης, 13,5 γρ. φυτικών ινών, 9,2mg φυτικού σιδήρου καθώς επίσης 206mg φυτικού ασβεστίου!

Διατροφική Ανάλυση ανά μερίδα

Η διατροφική ανάλυση της συνταγής, πραγματοποιήθηκε με το διαιτολογικό λογισμικό evexis

Υλικά για 7 μερίδες

  • Φασόλια γίγαντες (500γρ.)
  • Ντοματάκια ψιλοκομμένα ( 800γρ.)
  • Νερό (2 φλ.)
  • Σκόρδο (2 τμχ.)
  • Κρεμμύδι (1 μέτριο)
  • Καρότο (1 μέτριο)
  • Πιπεριά (1 τμχ.)
  • Αλάτι (1,5 κ.γλ.)
  • Φύλλα δάφνης ( 3-4)
  • Κανέλα (1/2κ.γλ.)
  • Θυμάρι (1 κ.γλ.)
  • Μαϊντανός (1 φλ.)
  • Ελαιόλαδο (½ φλ. )

Περιγραφή

-Αφήνουμε τουλάχιστον 8 ώρες τους γίγαντες να φουσκώσουν σε ένα μπολ με μπόλικο νερό.

-Βράζουμε τους γίγαντες στην χύτρα (15 λεπτά) μέχρι να μαλακώσουν ή στην κατσαρόλα (45-55 λεπτά).

-Σε ένα βαθύ τηγάνι, τσιγαρίζoυμε λίγο το κρεμμύδι (5 λεπτά). Έπειτα, ρίχνουμε την σάλτσα ντομάτας και όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τους γίγαντες και τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν (10 λεπτά).

-Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς ° C.

-Τα εισάγουμε όλα τα υλικά σε ένα βαθύ ταψί και τοποθετούμε το ταψί στο φούρνο για 45λεπτά στους 180 βαθμούς.

Εαν σας ενδιαφέρει να μάθετε περισσότερα, για μια χορτοφαγική διατροφή και πως μπορούμε να συνδυάσουμε τα όσπρια με άλλες ομάδες τροφίμων μπορείτε να δείτε εδώ.

 

Βρασμένα φασόλια
Σιγοβράζει η σάλτσα
Βουρ για τον φούρνο
Μαγειρεύονται…
Μόλις βγήκαν οι γίγαντες
Έτοιμοι στο πιάτο για φάγωμα…

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*