fbpx

Παστίτσιο vegan με μπεσαμέλ πατάτας

Παστίτσιο vegan με μπεσαμέλ πατάτας

Παστίτσιο Vegan με μπεσαμέλ πατάτας

Νομίζω δεν υπάρχει κάποιος που να μην αγαπά το παστίτσιο. Εγώ το λατρεύω. Έτσι λοιπόν οι αναμνήσεις μου για αυτό το φαγητό ξεκινούν από πολύ νωρίς. Από τα σχολικά μου χρόνια θυμάμαι να γυρίζω σπίτι και η μυρωδιά να με προετοιμάζει για το τι επρόκειτο να φάω πριν μπω καν στο σπίτι.

Το παστίτσιο vegan αποτελεί μία νόστιμη εκδοχή του παραδοσιακού παστίτσιου που όλοι έχουμε φάει, με κόκκινη φακή και φαγόπυρο αντί για κιμά και πιστεύω ότι θα αρέσει τόσο σε μικρούς όσο και μεγάλους.

Υλικά:

Για την γέμιση:

  • Μακαρόνια (νούμερο 2)
  • Διατροφική μαγιά (3 κ.γλ.)
  • Ελαιόλαδο (2 κ.σ.)

Για τον κιμά:

  • Φακή κόκκινη (100γρ.)
  • Φαγόπυρο (70γρ.)
  • Μανιτάρι άσπρο (2 ψιλοκομμένα)
  • Ελαιόλαδο (3κ.σ.)
  • Ντοματάκια (2*400ml)
  • Πελτέ (2κ.γλ.)
  • Νερό (500 ml)
  • Μπαχάρι ( 2 τμχ.)
  • Δάφνη (2  φύλλα)
  • Κανέλα (1/4  κ.γλ.)
  • Ρίγανη (1/4 κ.γλ.)
  • Θυμάρι (1/4 κ.γλ.)

Για την μπεσαμέλ:

  • Πατάτες  (1 kg)
  • Κόκκινες φακές (70γρ.)
  • Αμύγδαλα  (1 χούφτα)
  • Χρυσόριζα (½ κ.γλ.)
  • Αλάτι (1/2 κ.γλ.)
  • Ελαιόλαδο (2 κ. γλ.)
  • Μοσχοκάρυδο (¼  κ.γλ.)
  • Νερό από τις βρασμένες πατάτες (1 φλ.)

Μπορείτε να δείτε στο παρακάτω video, την διαδικασία της παρασκευής. Η μόνη διαφορά είναι η μπεσαμέλ όπου στο video περιγράφεται η πιο εύκολη εκδοχή παστίσιου με μπεσαμέλ από νερό και αλεύρι.

Περιγραφή:

Γέμιση:

– Βράζουμε τα μακαρόνια και τα στραγγίζουμε και προσθέτουμε το λάδι.

– Βράζουμε την φακή με το φαγόπυρο και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα συστατικά για τον κιμά, βράζουμε για 12 λεπτά  σε μέτρια φωτιά, μπαχαρικά αν επιθυμούμε προσθέτουμε και άλλα.

Μπεσαμέλ:

– Σε μία άλλη κατσαρόλα βράζουμε τις πατάτες με την φακή μέχρι να μαλακώσουν ή στην χύτρα για 5 λεπτά, έπειτα στραγγίζουμε, κρατώντας 1 κούπα υγρό για μετά. Από βραδύς αφήνουμε τα αμύγδαλα με νερό ή τα βράζουμε για 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να ξεφλουδίζονται.

– Περνάμε στο μπλέντερ πατάτα, φακή και αμύγδαλα, μέχρι να γίνει ένας ωραίος χυλός , το βάζουμε σε ένα δοχείο και προσθέτουμε το υγρό που είχαμε κρατήσει από το βράσιμο της πατάτας (χρησιμοποιήσαμε) σχεδόν όλο το φλιτζάνι. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα συστατικά για την μπεσαμέλ και ανακατεύουμε και η μπεσαμέλ είναι έτοιμη.

– Ρίχνουμε  τα βρασμένα μακαρόνια σε ένα ταψί, ρίχνουμε και την διατροφική μαγιά και ανακατεύουμε.  Στην συνέχεια  ρίχνουμε τον κιμά και τέλος ρίχνω και την μπεσαμέλ και την στρώνoυμε ομοιόμορφα με μία σπάτουλα. Προαιρετικά περιχύνουμε και 3 κ.γ διατροφική μαγιά πάνω από την μπεσαμέλ.

– Το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 0C για 45 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Το παστίτσιο vegan είναι έτοιμο.

Αυτή η εκδοχή του παστίτσιου, βοηθάει πολύ και σε ανθρώπους όπου κάνουν προσπάθεια απώλειας σωματικού βάρους.

Εναλλακτικά μπορείτε να δοκιμάσετε με κλασική μπεσαμέλ και κιμά από κόκκινη φακή όπως φαίνεται και στις 3 τελευταίες φωτογραφίες:

Εδώ θα βγείτε μία ευκολότερη εκδοχή της μπεσαμέλ με φυτικό γάλα και αλεύρι που βρίσκεται στην συνταγή του μουσακά.

-Κλασικός κιμάς κόκκινης φακής, μπορείτε να βρείτε την συνταγή εδώ.

Ο κιμάς από κόκκινη φακή και φαγόπυρο ετοιμάζεται…
Η μπεσαμέλ από πατάτες, κόκκινες φακές και αμύγδαλο γίνεται…
Σχεδόν έτοιμο το παστίτσιο..
Μόλις βγήκε….

 

Παστίτσιο με μπεσαμέλ από πατάτα και κόκκινη φακή και αμύγδαλο…

Εναλλακτικά:

Κλασική μπεσαμέλ με αλεύρι…
Με κλασική μπεσαμέλ με αλεύρι ολικής
Παστίτσιο με κιμά κόκκινης φακής και μπεσαμέλ κλασική με αλεύρι ολικής…

Διαιτολόγος Θεσσαλονίκη