fbpx

Χούμους

Χούμους

Χούμους

Το χούμους αποτελεί μια παραδοσιακή χορτοφαγική συνταγή της Μέσης Ανατολής. Είναι ιδιαίτερα εύκολο στην παρασκευή του. Εαν έχετε βράσει τα ρεβίθια, η παρασκευή γίνεται κυριολεκτικά σε 2 λεπτά (δείτε το σχετικό video). Για να εξοικονομείτε χρόνο, μπορείτε να βράσετε μια μεγάλη ποσότητα ρεβιθιού και να καταψύξετε μικρές μερίδες βρασμένων ρεβιθιών. Με αυτόν τον τρόπο, ανά πάσα στιγμή , μπορείτε να έχετε σπιτικό, παραδοσιακό χούμους, χωρίς να αγοράζετε έτοιμο, συσκευασμένο με πρόσθετα και συντηρητικά.

Όπως φαίνεται και από την παρακάτω διατροφική ανάλυση, το χούμους είναι πλούσιο σε φυτική πρωτεΐνη, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, ασβέστιο και σίδηρο.

Διατροφική Ανάλυση ανά μερίδα

Η διατροφική ανάλυση της συνταγής, πραγματοποιήθηκε με το διαιτολογικό λογισμικό evexis

Υλικά: (Προκύπτει 460γρ. ποσότητα χούμους)

  • Ρεβίθια ξερά (150 γρ. ή 330γρ. βρασμένα)
  • Ελαιόλαδο (30 γρ ή 2 κ.σ.)
  • Χυμός λεμονιού (από 1 λεμόνι )
  • Ταχίνι (50 γρ.)
  • Αλάτι (1/2 κ.γλ.)
  • Νερό από τα βρασμένα ρεβίθια (3 κ.σ.)
  • Προαιρετικά:
  • Σκόρδο (1 σκελίδα λιωμένο)
  • Κύμινο (1/3 κ.γλ.)

Περιγραφή:

Αφού τα ξεπλύνουμε καλά, μουλιάζουμε τα ρεβίθια από βραδύς, σε χλιαρό νερό μαζί με ½ κ.γλ. αλάτι. Τα βράζουμε στην χύτρα που συνήθως παίρνει 15 λεπτά ή σε κατσαρόλα μέχρι να μαλακώσουν. Τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και έπειτα ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και το νερό στο τέλος για να δούμε πόσο αφράτο θέλουμε το χούμους. Όσον αφορά το αλάτι και το λεμόνι  είναι ανάλογα με τις προτιμήσεις του καθενός, οπότε πειραματιστείτε.  Στην παραδοσιακή συνταγή του χούμους, μπορείτε να προσθέσετε σκόρδο ή κύμινο, ανάλογα των προτιμήσεων σας.

Tip: Συνήθως παίρνουμε χύμα 450 γρ. ρεβίθια ξερά και αφού τα βράσουμε, τα χωρίζουμε σε 3 δόσεις  όπου τα καταψύχουμε και τα χρησιμοποιούμε, όταν θέλουμε να παρασκευάσουμε την συνταγή μας.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ένα σάντουιτς με λαχανικά ή στο παραδοσιακό φαλάφελ. Επίσης, ως συνοδευτικό σε ένα πιάτο με ριζότο ή ζυμαρικά.

Αν σας ενδιαφέρει περισσότερα για μια plant-based διατροφή, μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Χούμους ρεβίθια
Μόλις έχουν βράσει…
Χούμους
Όλα στον πολυκόφτη
Χούμους
Έτοιμη η αλοιφή…
Χούμους
Προς κατανάλωση…

Διαιτολόγος Θεσσαλονίκη

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*