Φαλάφελ

Φαλάφελ - Στον φούρνο

Φαλάφελ

Τα φαλάφελ, αποτελούν ίσως μια από τις πιο γνωστές χορτοφαγικές συνταγές. Στην συγκεκριμένη εκδοχή, θελήσαμε να είναι χαμηλά σε λιπαρά και για αυτόν τον λόγο, είναι ψημένα στον φούρνο, πάνω σε λαδόκολλα.

Αν παρατηρήσετε στην παρακάτω διατροφική ανάλυση, 1 τεμάχιο φαλάφελ αποδίδει μόλις 111 θερμίδες, ενώ ταυτόχρονα περιέχει 5γρ. πρωτεΐνη και 3,4γρ. φυτικές ίνες. Με ελάχιστα λιπαρά, μπορεί πολύ εύκολα να συμπεριληφθεί σε μια προσπάθεια απώλειας σωματικού βάρους. Γιατί εαν διαβάσετε παρακάτω στην περιγραφή της συνταγής, το μαγείρεμα γίνεται στον φούρνο και όχι στο τηγάνι. Και φυσικά, μην ξεχνάμε τα αμέτρητα ακόμη θρεπτικά στοιχεία που περιέχονται όπως το ασβέστιο και ο σίδηρος.

Διατροφική Ανάλυση ανά τεμάχιο (50γρ.)

Η διατροφική ανάλυση της συνταγής, πραγματοποιήθηκε με το διαιτολογικό λογισμικό evexis

Υλικά

  • ½ πακέτο ρεβίθια, μουλιασμένα για 10 ώρες (250γρ.)
  • 1 μέτριο κρεμμύδι
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο, περασμένες στην πρέσα
  • ½ κούπα μαϊντανό (μόνο τα φύλλα)
  • 1 κ.γλ. κόλιανδρο, τριμμένο
  • ½ κ.γλ. κύμινο, τριμμένο
  • ½ κ.γλ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1/4 κ.γλ. πιπέρι καγιέν ή πάπρικα
  • 1/4 κ.γλ. κανέλα
  • 1/4 κουταλάκι μπαχάρι
  • ½ κ.γλ. αλάτι
  • ½ κ.γλ. baking powder
  • 2 κ.σ. αλεύρι ολικής

Παρασκευή:

– Χτυπάμε τα παραπάνω υλικά σε μούλτι εκτός του αλευριού και του baking powder. Αν δεν χωράνε όλα τα ρεβίθια, χτυπάμε και τα υπόλοιπα σε μια επόμενη δόση, μέχρι να τεμαχιστούν όλα (photo 2).

– Εισάγουμε όλο το παραπάνω μίγμα σε ένα μεγάλο μπολ, μαζί με το αλεύρι και το baking powder και τα ανακατεύουμε (photo 3). Τα σκεπάζουμε με διαφάνεια ή καπάκι από το μπολ και τα αφήνουμε στο ψυγείο να δέσουν για 1 ώρα.

– Τα ζυμώνουμε και τα ψήνουμε στον φούρνο σε αντικολλητικό χαρτί για περίπου 20-30 λεπτά στους 180-200 βαθμούς ανάλογα με το πόσο δυνατός είναι ο φούρνος μέχρι να ροδίσουν καλά (photo 4).

– Η τελική δοσολογία είναι περίπου 15 τεμάχια.

Φαλάφελ -Ρεβίθια μουλιασμένα  Photo 1: Ρεβίθα μουλιασμένα

Φαλάφελ - Ρεβίθια στον πολύκοφτη  Photo 2: Ρεβίθια στον πολυκόφτη

Φαλάφελ - τελικό μείγμα προς ψήσιμο  Photo 3: Υλικά αλεσμένα – αναμεμειγμένα, έτοιμα να δέσουν στο ψυγείο

Φαλάφελ - Στον φούρνο  Photo 4: Έτοιμα προς κατανάλωση!!

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*