Νηστεία: Μια περιοδική χορτοφαγική διατροφή

Ορθόδοξη Χριστιανική Νηστεία - plantbased.gr

Ορθόδοξη Χριστιανική Νηστεία: Μια περιοδική χορτοφαγική διατροφή

Η Ορθόδοξη Χριστιανική νηστεία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Ελληνικής Παραδοσιακής Διατροφής, περιλαμβάνοντας 180-200 ημέρες ετησίως. Σύμφωνα με την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, τρεις είναι οι βασικές περίοδοι της νηστείας:

  • Νηστεία Των Χριστουγέννων: Διαρκεί 40 ημέρες και δεν επιτρέπει την κατανάλωση κρέατος (εκτός του ψαριού), γαλακτοκομικών και αυγών.
  •  Νηστεία Τυρινής:  Διαρκεί την τρίτη και τελευταία εβδομάδα του Τριωδίου. Όσο διαρκεί, επιτρέπονται τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά, τα ψάρια, το ελαιόλαδο, απαγορεύεται όμως η κρεοφαγία.
  • Μεγάλη Σαρακοστή: Ξεκινά την Καθαρά Δευτέρα και τελειώνει το Μ. Σάββατο. Διαρκεί συνολικά 48 ημέρες. Στη συγκεκριμένη νηστεία απαγορεύεται η κατανάλωση κρέατος, γαλακτοκομικών και αυγών εκτός από τις ημέρες του Ευαγγελισμού και της Κυριακή των Βαΐων, όπου επιτρέπεται το ψάρι. Η κατανάλωση ελαιόλαδου επιτρέπεται μόνο το σαββατοκύριακο.
  • Νηστεία του Δεκαπενταύγουστου: Ξεκινάει την 1η Αυγούστου και τελειώνει στις 14 Αυγούστου. Στη διάρκειά της, δεν επιτρέπεται η κατανάλωση κρέατος (εκτός των θαλασσινών), γαλακτοκομικών και αυγών.
  • Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, 2 φορές την εβδομάδα, την Τετάρτη και την Παρασκευή, απαγορεύεται η κατανάλωση κρέατος, γαλακτοκομικών, αυγών και λαδιού.

Ορθόδοξη Χριστιανική Νηστεία και Περιοδική Χορτοφαγία

Όπως φαίνεται, η Ορθόδοξη Χριστιανική Νηστεία, μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια περιοδική χορτοφαγία, όπου άλλες μέρες επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριού, θαλασσινών και άλλες ταυτίζεται με αυστηρή χορτοφαγία. Έρευνες που μελέτησαν την επίδραση της Ορθόδοξης Χριστιανικής Νηστείας στη διατροφή και την υγεία, φάνηκε ότι η αύξηση στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, συνεπάγεται αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών και φυλλικού οξέος, μείωση στην πρόσληψη επιβλαβών κορεσμένων λιπαρών, με συνεπακόλουθες  ευεργετικές επιδράσεις στη μείωση της ολικής και LDL (κακής)-χοληστερόλης.

Διατροφικά χαρακτηριστικά χορτοφαγικών διατροφών

Όπως φαίνεται σε πολλές μελέτες, μια διατροφή βασισμένη αποκλειστικά σε φυτικές τροφές, προσδίδει σημαντικά οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό. Οι χορτοφαγικές δίαιτες έχουν τα εξής διατροφικά χαρακτηριστικά:

– Περιλαμβάνουν μεγάλες ποσότητες φρούτων, λαχανικών και οσπρίων.

– Περιέχουν χαμηλά ποσοστά λιπαρών, ιδιαίτερα κορεσμένων και trans λιπαρών.

– Τα λιπαρά, που περιλαμβάνει μια χορτοφαγική διατροφή, ανήκουν κυρίως στην ευεργετική κατηγορία των μονο-ακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών.

– Περιέχουν ελάχιστη χοληστερόλη.

– Είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες.

– Περιέχουν σημαντική περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και φυτοχημικά συστατικά.

Η Ορθόδοξη Χριστιανική Νηστεία, δίνει την ευχέρεια σε όλους μας, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, να γινόμαστε χορτοφάγοι και να απολαμβάνουμε όλα τα οφέλη της αποχής από τα ζωικά προϊόντα για την υγεία μας. Βέβαια, για να υπάρχει κάλυψη σε όλα τα διατροφικά συστατικά, ισχύουν οι οδηγίες και συμβουλές προς τους χορτοφάγους που προαναφέρθηκαν, ανάλογα με το στάδιο ζωής του καθένα.

Εάν, είστε άνθρωποι που επιθυμείτε να μάθετε περισσότερα για ένα διατροφικό μοντέλο βασισμένο κυρίως στις φυτικές τροφές και λιγότερο στο κρέας, εξασφαλίζοντας όμως ισορροπία, ασφάλεια και ευκολία στην εφαρμογή αυτής της διατροφής το βιβλίο: Κρέας; Όχι ευχαριστώ. Οδηγός διατροφής για χορτοφάγους, από τις εκδόσεις medΝutrition Publications μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό βοηθό.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*