Νηστίσιμο κέικ σοκολάτας

Νηστίσιμο κέικ σοκολάτας

Το νηστίσιμο κέικ σοκολάτας αποτελεί μία εύκολη, νόστιμη και υγιεινή vegan συνταγή, χωρίς καθόλου περιεκτικότητα σε ζωικά συστατικά. Για επιπρόσθετη γεύση σοκολάτας , μία στρώση γλάσο σοκολάτας αρκεί.

Υλικά:

Συστατικά για κέικ:

  • 1 κούπα χλιαρό νερό
  • ½ κούπα κακάο
  • 1 ½ κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κούπα άχνη ζάχαρη (εναλλακτικά ¾ φλ. σιρόπη αγαύης)
  • ¾ κ.γλ. σόδα
  • ½ κ.γλ. αλάτι
  • ½ φλ. φυτικό λάδι ουδέτερης γεύσης (όπως ηλιέλαιο ή αραβοσιτέλαιο)
  • 1 κ.σ. βανίλια υγρό ή 2 βανίλιες σκόνη
  • 2 κ.γλ. λευκό ξύδι

Συστατικά για γλάσο σοκολάτας

  • 50 γρ. μαύρη σοκολάτα
  • 1/3 κούπα άχνη ζάχαρη (εναλλακτικά ¼ φλ. σιρόπι αγαύης)
  • 2 κ.σ νερό

Περιγραφή:

– Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς.

– Χρησιμοποιούμε 25-30 εκατοστών φόρμα στρογγυλή αντικολλητική λυόμενη ή pyrex στρογγυλό με διάμετρο 25-30 εκ..

– Τοποθετούμε στο κάτω μέρος αντικολλητικό χαρτί, έπειτα αλείφουμε λάδι και περνάμε με κακάο όλη την επιφάνεια και τα τοιχώματα για να μην κολλήσει το κέικ όταν ψηθεί.

– Σε ένα μικρό μπολ αναμιγνύουμε το κακάο και το χλιαρό νερό, μέχρι να διαλυθεί τελείως το κακάο και να μην έχει σβόλους.

– Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι την άχνη, την σόδα και το αλάτι και τα ανακατεύουμε. Αν δεν έχουμε μίξερ, η όλη διαδικασία, μπορεί να γίνει σε ένα μπολ με αναδευτήρα.

– Κάνουμε μία μικρή λακκούβα στο μείγμα με το αλεύρι και ρίχνουμε και το υγρό μείγμα με το κακάο, το λάδι και την βανίλια. Αναμιγνύουμε σιγά-σιγά και προσθέτουμε σταδιακά το ξύδι.

– Το τοποθετώ στην φόρμα και το ψήνουμε 30-40 λεπτά, ανάλογα με τον φούρνο. Θα είναι έτοιμο μέχρι να βάλουμε το μαχαίρι στο κέικ και να μην είναι υγρό. Με τον δικό μας φούρνο, διήρκεσε το ψήσιμο 25 λεπτά περίπου.

Το αφήνουμε να κρυώσει και ανοίγουμε την φόρμα. Περνάμε ένα μαχαίρι από τα τοιχώματα για να δούμε αν έχει ξεκολλήσει και αφού το βγάλουμε,  το αφήνουμε σε μία σχάρα να κρυώσει.

Γλάσο

– Λιώνουμε την σοκολάτα σε μπεν-μαρί ή στα μικροκύματα μέχρι να γυαλίσει. Το αφήνουμε να κρυώσει λίγο και βάζουμε την άχνη κοσκινισμένη και το νερό και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ομοιόμορφο.

– Αφού λίγο κρυώσει το γλάσο, το ρίχνουμε στο κέικ (το οποίο και αυτό πρέπει να έχει κρυώσει) ξεκινώντας από την μέση και το απλώνουμε με μία σπάτουλα σε όλη την επιφάνεια.

Tip: Μπορούμε να προσθέσουμε ξηρούς καρπούς ή και ξύσμα από φρούτα όπως μανταρίνι ή πορτοκάλι και να δώσουμε μία άλλη νότα στην γεύση που προσφέρει το νηστίσιμο κέικ με σοκολάτα.

Αν σας ενδιαφέρει περισσότερα για μια plant-based διατροφή, μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Διαιτολόγος Θεσσαλονίκη

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*