Μουσακάς Vegan

Μουσακάς Vegan

O μουσακάς vegan εάν και έχει τα γευστικά στοιχεία του παραδοσιακής συνταγής, είναι χαμηλότερος τόσο θερμιδικά όσο και σε λιπαρά. Κυρίως λόγου του κιμά από φαγόπυρο, της μπεσαμέλ από φυτικό γάλα και της μικρής ποσότητας ελαιολάδου που προσθέσαμε για όλη την δοσολογία.

Υλικά:

Για την γέμιση:

  • Πατάτες (1 κιλό )
  • Μελιτζάνες (4 μεσαίες)
  • Κολοκυθάκια (4 μέτρια)
  • Ελαιόλαδο (3 κ.σ.)
  • Διατροφική μαγιά (3 κ.γλ.)

Για την σάλτσα:

  • Ντοματάκια ψιλοκομμένα (250γρ.)
  • Σάλτσα χυμό (250γρ.)
  • Ελαιόλαδο (2 κ.σ.)
  • Φαγόπυρο (3 κ.σ)
  • Σκόρδο(1 τμχ)
  • Καρότο (1μέτριο)
  • Πιπεριά (1 τμχ)
  • Κανέλα (στην μύτη του κ.γλ.)
  • Αλάτι (1/3 κ.σ.)
  • Νέκταρ αγαύης (1/2κ.γλ.)
  • Μπαχάρι (3-4 σπόρους)
  • Δάφνη (2 φύλλα)

Για την μπεσαμέλ:

  • Γάλα φυτικό (στην συγκεκριμένη χρησιμοποιήθηκε σόγιας) ( 1 λίτρο)
  • Αλεύρι (8 κ.σ.)
  • Αλάτι (1/2κ.γ.)
  • Μοσχοκάρυδο (1/4 κ.γλ.)
  • Ελαιόλαδο (1 κ.γλ.)
  • Προαιρετικά: κουρκουμάς (1/2 κ.γλ.)

Περιγραφή:

Κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες και τις μουλιάζουμε σε ένα μπολ με λίγο ξύδι και αλάτι για να ξεπικρίσουν. Έπειτα τις στραγγίζουμε και τις πιέζουμε λίγο με τα χέρια μας για μεγαλύτερη αποβολή του νερού. Τις ψήνουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 20λεπτά.

Πλένουμε τα κολοκυθάκια και τα κόβουμε σε φέτες. Τα ψήνουμε 10-15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε φέτες, τις βράζουμε για 8-10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και αυτές, αλλά όχι να λιώσουν. Τα λαχανικά είναι έτοιμα.

Σάλτσα:

Βάζουμε την σάλτσα σε μία κατσαρόλα και καθώς βράζει, προσθέτουμε το καλά πλυμένο φαγόπυρο, καρότο και πιπεριά, όλα ψιλοκομμένα. Έπειτα  προσθέτουμε το σκόρδο την κανέλα αλάτι, πιπέρι, μπαχάρι και δάφνη. Τα αφήνουμε να σιγοβράζουν για 15 λεπτά μέχρι να  τα λαχανικά να μαγειρευτούν.

Μπεσαμέλ:

Κρατάμε 1,5 φλ. γάλα και ρίχνουμε όλο το υπόλοιπο  γάλα σε ένα σκεύος, ανάβουμε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε. Διαλύουμε καλά  8  κ.σ. αλεύρι στο γάλα που έχουμε κρατήσει και που πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Αφού διαλυθεί καλά το ρίχνουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να σφίξει. Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, αλάτι και λάδι.

Αφού τα έχουμε ετοιμάσει, στρώνουμε τις πατάτες στο ταψί, έπειτα μελιτζάνες και κολοκυθάκια, και με ένα πινέλο τα περνάμε με λίγο ελαιόλαδο και ρίχνουμε και λίγο αλάτι, και συνεχίσουμε τις στρώσεις από την αρχή. Μόλις τελειώσουμε ρίχνουμε  τον κιμά από φαγόπυρο, την μπεσαμέλ και στο τέλος πασπαλίζουμε την διατροφική μαγιά από πάνω.

Το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο 200 βαθμών και το αφήνουμε για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια η μπεσαμέλ. Ο μουσακάς vegan είναι έτοιμος.

Εαν σας ενδιαφέρει να μάθετε περισσότερα για μια χορτοφαγική διατροφή, μπορείτε να ανατρέξετε στην υπηρεσία του διαιτολογικού μας γραφείου εδώ.

Μουσακάς vegan-ταψί Μουσακάς vegan-ταψί 2 Μουσακάς vegan-μπεσαμέλ Μουσακάς vegan-final

Διαιτολόγος Θεσσαλονίκη

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*