Μικρομάνη Μεσσηνίας: Ομιλία για την αγκινάρα

Μικρομάνη Μεσσηνίας: Ομιλία για την αγκινάρα

Στις 12 Ιουλίου του 2008, παραβρέθηκα στην γιορτή της Αγκινάρας στην Μικρομάνη Μεσσηνίας. Η δική μου συμμετοχή ως διαιτολόγου, είχε ως στόχο την ενημέρωση για την διατροφική αξία που προσδίδει η αγκινάρα στον οργανισμό. Ο συγκεκριμένος θεσμός, συνεχίζεται μέχρι σήμερα και στόχος του είναι η ανάδειξη αυτού του τοπικού προϊόντος της περιοχής. Δεν είναι τυχαίο ότι ο μεγαλύτερος όγκος της εγχώρια παραγωγής της αγκινάρας, γίνεται στην Πελοπόννησο και πιο συγκεκριμένα στους νομούς Αργολίδας, Αχαΐας  και Μεσσηνίας.

Την αγκινάρα την απολαμβάνουμε κυρίως την Άνοιξη, από τον Μάρτιο έως τον Μάιο. Η μυθολογία αναφέρει ότι η αγκινάρα ήταν ένα όμορφο κορίτσι, το οποίο το ερωτεύτηκε ο Δίας και το μετέφερε στον Όλυμπο. Όταν το κορίτσι δραπέτευσε, ο Δίας από τον θυμό του αποφάσισε να την μεταμορφώσει στο φυτό που όλοι σήμερα γνωρίζουμε.

Διατροφική αξία της αγκινάρας

Στην ομιλία μου, τόνισα τα διατροφικά οφέλη της αγκινάρας. Αποτελεί ένα τρόφιμο πλούσιο σε αντιοξειδωτικά (λουτείνη,  β-καροτένιο, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη). Σημαντική είναι η περιεκτικότητα της αγκινάρας σε φυτικές ίνες, βιταμίνη C, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο και κάλλιο. Στα παλαιότερα χρόνια, η κατανάλωση αγκινάρας είχε συνδυαστεί με την αύξηση της σεξουαλικής απόδοσης. Επίσης, χρησιμοποιούνταν για προβλήματα πέψης (μέσω καλύτερης λειτουργίας συκωτιού και χοληδόχου κύστεως) και ως αντιφλεγμονώδες. Κατά το καθάρισμα της αγκινάρας, συνιστάται η προσθήκη χυμό λεμονιού για να αποφεύγεται το μαύρισμα. Η κατανάλωση της ακινάρας, αφήνει στην γλώσσα μια γλυκιά γεύση, που οφείλεται κυρίως στην ουσία της κυναρίνης.

Στην γιορτή της αγκινάρας, οι γυναίκες της περιοχής μαγείρεψαν εδέσματα με βάση την αγκινάρα. Κάποια από αυτά ήταν αγκινάρες σκορδαλιά, αγκινάρες γεμιστές, αγκινάρες μουσακά, αγκινάρες πανέ, αγκιναρόπιτες, γλυκό κουταλιού αγκινάρας κ.α. Οφείλω να ομολογήσω ότι όλα τα εδέσματα ήταν πεντανόστιμα κα τα τίμησαν χιλιάδες επισκέπτες. Παραθέτω μετά το τέλος του άρθρου, φωτογραφικό υλικό.

Για περισσότερα διατροφικά στοιχεία της αγκινάρας, μπορείτε να διαβάσετε ένα λεπτομερέστερο άρθρο μου, στο portal διατροφής mednutrition.

Εάν σας ενδιαφέρει να μάθετε την διατροφική αξία φυτικών υπερτροφών καθώς και τον ευεργετικό ρόλο, που μπορεί να παίξει μια plant-based διατροφή, μπορείτε να παρακολουθήσετε τα σεμινάρια του διαιτολογικού μας γραφείου.

Αγκινάρα-Ομιλία_ΜικρομάνηΑγκινάρα-Φαγητά_2Αγκινάρα-Φαγητά 2Αγκινάρα-Φαγητά_3Αγκινάρα-Φαγητά_4Αγκινάρα-Φαγητά_5Αγκιναρά-Φαγητά_6

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*