fbpx

Κρέας; Όχι ευχαριστώ. Οδηγός διατροφής για χορτοφάγους

Κρέας όχι ευχαριστώ

Κρέας; Όχι ευχαριστώ. Οδηγός διατροφής για χορτοφάγους

To βιβλίο με τίτλο “Κρέας; Όχι ευχαριστώ. Οδηγός διατροφής για χορτοφάγους”, αποτελεί τον πρώτο πλήρη χορτοφαγικό βιβλίο στην Ελλάδα. Πρωτοεκδόθηκε για πρώτη φορά το 2013, από τις εκδόσεις medΝutrition Publications.

Η ανάγκη για τη συγγραφή αυτού του βιβλίου, αναδείχθηκε μέσα από συζητήσεις, με φίλους και γνωστούς που ήταν ήδη χορτοφάγοι. Όλες τους οι γνώσεις περί χορτοφαγίας, προέρχονταν είτε από γνωστούς τους χορτοφάγους, είτε από κάποιες πηγές ενημέρωσης για θέματα υγείας, αυτοαποκαλούμενες, συνήθως, ως «εναλλακτικές». Με μια πιο προσεκτική ματιά όμως, διαπίστωσα ότι τόσο οι φίλοι, όσο και οι ανεξάρτητες πηγές και οι συμβουλές που προέρχονταν από αυτούς, στερούνταν αξιοπιστίας. Βασίζονταν περισσότερο στην εμπειρία και λιγότερο σε επιστημονικά δεδομένα. Επίσης, συνειδητοποίησα, πως ένα μεγάλο κομμάτι των χορτοφάγων, έχουν στο μυαλό τους συγκεχυμένες πολλές διατροφικές έννοιες.

Περιεχόμενα Βιβλίου

Στο πρώτο μέρος του βιβλίου, θα ενημερωθείτε αρχικά για τους τύπους της χορτοφαγίας και τους λόγους που μπορεί κάποιος να ακολουθήσει μια διατροφή χωρίς κρέας. Ακολουθεί το κεφάλαιο όπου  αναφέρονται τα οφέλη της χορτοφαγίας και της plant-based διατροφής. Οι πληροφορίες είναι βασισμένες πάνω σε επιστημονικές έρευνες που έχουν διεξαχθεί και δημοσιευτεί σε έγκριτα περιοδικά.

Στο τρίτο κεφάλαιο δίνονται στοιχεία σχετικά με τα διατροφικά συστατικά στα οποία θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι χορτοφάγοι. Τέτοια είναι η πρωτεΐνη, ο σίδηρος, το ασβέστιο, η βιταμίνη B12, το ιώδιο, τα ω-3 λιπαρά, η βιταμίνη D και ο ψευδάργυρος. Ειδική μνεία γίνεται στη βιταμίνη Β12, γιατί τα ζωικά προϊόντα αποτελούν τη μοναδική της πηγή. Μάλιστα, φαίνεται πως πολλοί αυστηρά χορτοφάγοι, αγνοούν τον κίνδυνο της ανεπάρκειάς της.

Στο τέταρτο κεφάλαιο προσεγγίζονται πρακτικά θέματα πάνω στη χορτοφαγική διατροφή. Για παράδειγμα,  το πώς να φτιάχνουμε το προσωπικό μας ισορροπημένο χορτοφαγικό διαιτολόγιο, με τη βοήθεια της χορτοφαγικής πυραμίδας τροφίμων. Γίνεται επίσης, ειδική αναφορά στη χορτοφαγία, στα διάφορα στάδια της ζωής, καθώς και σε ειδικές καταστάσεις, όπως στον αθλητισμό και στην Ορθόδοξη Χριστιανική Νηστεία.

Για ηλεκτρονική αγορά του βιβλίου, πατήσετε εδώ.