Κάλλιο και Χορτοφαγία

Κάλλιο και Χορτοφαγία

Δεν είναι περίεργο ότι οι χορτοφάγοι, τείνουν να έχουν υψηλότερες προσλήψεις στο κάλλιο μέσω της διατροφής τους σε σχέση με τους κρεοφάγους. Μεγάλη γκάμα φυτικών τροφών είναι πλούσιες σε κάλλιο. Είναι ένα ανόργανο στοιχείο που βοηθάει στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου και των μυών καθώς και σε πολλά ακόμη συστήματα του οργανισμού.

Πρέπει να επισημάνουμε ότι εάν κάποιος ακολουθεί χορτοφαγία, δεν σημαίνει ως δια μαγείας θα έχει μεγαλύτερη πρόσληψη καλίου. Σίγουρα είναι ευκολότερο σε μια χορτοφαγική διατροφή να υπάρχει κάλυψη της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης των 4700mg καλίου. Στην μελέτη Adventist-2 study, υπήρχε μεγάλη διακύμανση στην πρόσληψη καλίου μεταξύ των ολικά χορτοφάγων (vegans). Το στοιχείο αυτό σημαίνει πως κάποιοι είχαν πρόσληψη καλλίου κατώτερη της επιθυμητής.

Το ερώτημα είναι γιατί κάποιοι χορτοφάγοι, ενώ έχουν την δυνατότητα να έχουν ικανοποιητική πρόσληψη καλίου, αυτό δεν επιτυγχάνεται. Μια πιθανή απάντηση είναι στην μεγαλύτερη προτίμηση κατανάλωσης σε δημητριακά. Τα δημητριακά είναι χαμηλότερα σε κάλιο, σε σχέση με τα όσπρια. ½ κούπα μαγειρεμένων οσπρίων προσδίδει από 240mg έως 475mg καλίου σε σχέση με τα 40 έως 160mg για ½ κούπα μαγειρεμένων δημητριακών.

Φυτικές τροφές πλούσιες σε κάλλιο

Σίγουρα, τα δημητριακά ολικής είναι πολύ υγιεινές τροφές αλλά καλό θα είναι να μην μονοπωλούν την διατροφή. Πολλές φορές, έρχονται σε δεύτερη μοίρα τα όσπρια και τα αμυλώδη λαχανικά όπως οι πατάτες και οι γλυκοπατάτες (που αποτελούν πολύ καλή πηγή καλίου). Και φυσικά να μην ξεχνάμε τις 3 καθημερινές σούπερ φυτικές τροφές σε περιεκτικότητα σε κάλλιο. Αυτές είναι το σπανάκι, η ντομάτα και η μπανάνα.

Στον πίνακα που ακολουθεί, φαίνονται οι τροφές, πλούσιες σε κάλιο, για να έχουμε υγιή καρδιά και οστά!

Όσο για τους κρεοφάγους, μια απλή και εύκολη διατροφική αλλαγή, για την εξασφάλιση επιθυμητών επιπέδων καλίου, είναι η αντικατάσταση του κρέατος με όσπρια, ιδιαίτερα με οποιοδήποτε τύπο φασολιών.

½ φλ. μαγειρεμέναΚάλιο (mg)
Φύλλα παντζαριού654
Lima φασόλια478
Γλυκοπατάτα475
Καρποί σόγιας443
Μπανάνα (1 μέτρια)422
Σπανάκι419
Σάλτσα ντομάτας405
Pinto φασόλια373
Φακές365
Μπαρμπουνοφάσολα358
Αρακάς355
Πατάτες296
Ντομάτες292
Παντζάρια259
Ρεβίθια239
Μπρόκολο229
Κινόα159
Βρώμη82
Κριθαράκι72
Καστανό ρύζι42

Βιβλιογραφία:

Rizzo NS, Jaceldo-Siegl K, Sabate J, Fraser GE. Nutrient profiles of vegetarian and nonvegetarian dietary patterns. J Acad Nutr Diet. 2013 Dec;113(12):1610-9 (link)

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*